انواع دکوراسیون خانه در زندگی روزمره نقش اساسی دارد و می تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی و رضایت ما را بهبود بخشد. با ایجاد محیط هایی آرام، خلاقانه و کاربردی، دکوراسیون داخلی می تواند به ما کمک کند تا زندگی روزمره خود را با انرژی و نشاط تجربه کنیم. در واقع، برای همه افراد “سبک” دکوراسیون “درست” وجود ندارد. بلکه بهترین سبک دکوراسیون داخلی برای تزئین خانه شما سبک شخصی شماست که می توانید آن را از ترکیب رویکردهای مختلف ایجاد کنید. با این حال، برای انجام این کار، باید تفاوت ها و ویژگی های رایج ترین سبک ها را درک کنید. اما قبل از هر چیز، بیایید ببینیم دکوراسیون داخلی واقعا به چه معناست!
طراحی داخلی (interior design) شامل تمام عناصر ملموس و قابل مشاهده مانند پوشش دیوار، کفپوش، مبلمان، لوازم جانبی و رنگ هایی است که اساساً دکوراسیون فضای زندگی ما را تشکیل می دهند. در فرهنگ روزمره ما، از این مفهوم با عنوان دکوراسیون داخلی یاد می شود. طراحی داخلی که برگرفته از واژه فرانسوی است، در اصطلاح ایرانی به معنای هنر چیدمان صحنه، سازماندهی فضاهای داخلی، تزیین مناطق زندگی و به بهترین شکل قابل توصیف با هنر و دانش معماری به عنوان آراستن فضای داخلی یک ساختمان است.
انواع سبک دکوراسیون چیست؟
داشتن یک طراحی داخلی زیبا و چشمگیر همواره مورد توجه افراد بوده است. ما بر این باوریم که خانه ما بازتابی از شخصیت ماست. بنابراین، برای داشتن یک دکوراسیون زیبا، شناخت انواع دکوراسیون و سبک طراحی و معماری داخلی ضروری است. انواع مختلف خانه ها دارای ویژگی ها و عناصر متفاوتی هستند. جالب است بدانید که افراد با دیدن تصاویر سبک های مختلف می توانند متوجه شوند که به کدام سبک تمایل دارند. سپس با خواندن این مقاله با عناصر سبک مورد علاقه خود آشنا شوید.
معرفی انواع سبک های دکوراسیون داخلی
طراحی دکوراسیون داخلی به معنای هنر زیباسازی فضای داخلی یک ساختمان است. شامل انتخاب مبلمان، رنگ، کفپوش، نورپردازی و سایر عناصر برای ایجاد فضایی زیبا و کاربردی است. سبک های مختلف دکوراسیون داخلی وجود دارد که هر کدام زیبایی و شخصیت منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه این مقاله به برخی از محبوب ترین انواع دکوراسیون داخلی اشاره کرده و هر یک را مختصرا توضیح می دهیم.
سبک مینیمال در دکوراسیون داخلی
دکوراسیون سبک مینیمال (minimalist) یکی از جدیدترین انواع سبک های طراحی دکوراسیون داخلی است که با سادگی مشخص می شود. در واقع، سبک مینیمالیستی نوعی طراحی داخلی مدرن است که بر هماهنگی اشیاء در یک فضا تأکید دارد. در این سبک، بهم ریختگی و بی نظمی معنایی ندارد و فضا به صورت ساده و راحت چیده می شود. توجه داشته باشید که در سبک مینیمالیستی، بین ساختار معماری و سایر عناصر موجود در فضا تناقضی وجود ندارد. همچنین در چیدمان دکوراسیون مینیمالیستی، باید از کمترین وسایل، بهترین استفاده را ببرید. از سوی دیگر، برجسته کردن برخی از وسایل مانند مبل های راحت نیز در این سبک چیدمان بسیار رایج است.
سبک مدرن در دکوراسیون داخلی
دکوراسیون مدرن یکی از محبوب ترین سبک های دکوراسیون داخلی است. این سبک با خطوط ساده و طراحی مینیمالیستی شناخته می شود. این سبک در نهایت حس پاکیزگی و آرامش را القا می کند. استفاده از مبلمان کوچک و متریال شیشه و فلز باعث ایجاد فضایی باز و مدرن می شود. متریال هایی مانند چرم، استیل ضد زنگ، شیشه و پلاستیک و ابزارهایی مانند میز و صندلی با طراحی ساده و خطوط تمیز و انواع چراغ های با طراحی معاصر همه نشانه هایی از سبک مدرن هستند.
سبک روستیک در دکوراسیون داخلی
دکوراسیون سبک روستیک که یکی از انواع سبک های دکوراسیون داخلی است نشان دهنده بازگشت به طبیعت است و زیبایی برقراری مجدد ارتباط بین انسان و دنیای طبیعی را در جامعه مدرن امروزی به تصویر می کشد. جامعه ای که انسان ها به طور قابل توجهی از طبیعت فاصله گرفته اند و بسیاری از زیبایی های طبیعی آن را نادیده گرفته اند. طراحی روستیک تجسم کننده زیبایی طبیعی، قدیمی و ارگانیک است. سبک هایی مانند توسکانی یا ساحلی نیز می توانند روستیک توصیف شوند، در تضاد با طرح های مدرن یا معاصر.
چندین عنصر کلیدی، یک طراحی روستیک را در خانه تعریف می کنند و تشخیص این عناصر به راحتی می تواند به شناسایی سبک روستیک کمک کند. برای داشتن خانه ای با حس و حال روستیک، نیازی به زندگی در کلبه چوبی نیست بلکه به سادگی بر عناصر طبیعی و ارگانیک تاکید کنید. برای مثال، اکثر تزئینات به سبک روستیک از چوب واقعی ساخته شده اند.
سبک روستیک مدرن در دکوراسیون داخلی
سبک روستیک مدرن یکی از انواع سبک های طراحی دکوراسیون داخلی است که از مواد طبیعی و عناصر تاریخی برای دکوراسیون داخلی استفاده می کند. در این سبک از طراحی، شاهد مبلمان ساخته شده از پوست حیوانات طبیعی خواهید بود که به طور معمول در تولید استفاده می شود. همچنین عناصری از چوب و دیگر ویژگی های طبیعی را می توان در فضای خارجی این خانه ها مشاهده کرد.
این سبک با الهام از طراحی انواع دکوراسیون خانه روستایی، تلاش می کند تا خانه های سنتی را با عناصر مدرن ترکیب کند تا ضمن حفظ راحتی، فضای زندگی را ارتقا بخشد. ویژگی های کلیدی سبک روستیک شامل استفاده از پنجره های بزرگ، عناصر تاریخی، استفاده از فرآورده های جانبی حیوانات در طراحی و گنجاندن چوب در داخل و خارج از فضای زندگی است.
سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی
دکوراسیون به سبک کلاسیک یکی از سبک های دکوراسیون داخلی است. تطابق، تضاد ملایم، ثبات، وقار و توجه به جزئیات، ویژگی های کلیدی سبک کلاسیک هستند. این سبک هیچ گونه ناهماهنگی یا تناقضی را در برنمیگیرد. استفاده از رنگ های طلایی، بژ، کرم، طوسی، صدفی، نقره ای، زیتونی و عنابی در این سبک، فضایی آرام و دلنشین ایجاد می کند. در سبک کلاسیک، چوب به عنوان مجلل ترین متریال طبیعی در طراحی داخلی به کار می رود. مبلمان، کفپوش پارکت، کمدهای کلاسیک چوبی، فرش و پارچه های مخمل، بهترین انتخاب ها برای این سبک هستند. در واقع، خانه باید حس و حالی از ابهت و شکوه داشته باشد.
برای دیوارها از کاغذ دیواری باکیفیت و طرح های کلاسیک یا پنلهای چوبی استفاده می شود. این متریال باید از کیفیت بالا و گران قیمت باشند. سقف ها به رنگ های روشن مانند سفید، بژ و کرم هستند و با گچبری و تزئیناتی همراه می شوند که در آن محل لوستر نصب می شود.
مبلمان آنتیک، لوکس و مجلل ساخته شده از چوب با حکاکی، انتخاب مناسبی برای این سبک است. تابلوهای تذهیب، نقاشی های کلاسیک، آباژور، پرده های ضخیم، آینه های متعدد، شمعدان های فلزی، مجسمه ها و شومینه از دیگر ویژگی های سبک کلاسیک به شمار میروند.
سبک نئوکلاسیک در دکوراسیون داخلی
سبک نئوکلاسیک هم از انواع سبک طراحی داخلی است. در حالی که بسیاری از ما به دلیل قدمت، با ویژگی های سبک کلاسیک آشنا هستیم، اما در مورد ویژگی ها و مزایای سبک نئوکلاسیک اطلاعات کمتری داریم. سبک نئوکلاسیک بدون اینکه متوجه شویم، در طراحی محیط اطراف ما نفوذ کرده است. شاید دلیل این باشد که نسل جدید تمایلی به پذیرش قوانین سختگیرانه طراحی کلاسیک ندارد و سبک مدرن هنوز جایگاه ویژه ای در دکوراسیون داخلی پیدا نکرده است.
جالب است بدانید که پس از ترکیب اصول تزئینات کلاسیک یونانی و رومی با عناصر معماری مدرن غرب، در مقایسه دکوراسیون مدرن و نئوکلاسیک باید بگوییم که سبک نئوکلاسیک در قرن هجدهم معرفی شد اما سبک مدرن در قرن بیستم مطرح شد. بنابراین، دکوراسیون داخلی نئوکلاسیک علاوه بر داشتن پیچیدگی ها و ظرافت خاص سبک کلاسیک، معیارهای سادگی سبک مدرن را نیز در خود جای داده است. ویژگی های دکوراسیون داخلی نئوکلاسیک را می توانیم به شرح زیر بیان کنیم:
- برای دکوراسیون داخلی نئوکلاسیک، داشتن فضایی روشن و نورانی از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین، استفاده از لوسترهای با تزئینات فلزی و شیشه ای (به ویژه برای بخش مرکزی خانه)، چراغ های رومیزی ظریف با روکش اکریلیک یا شیشه و ایستاده هایی با پایه های بلند ضروری است.
- معمولاً برای دکوراسیون داخلی به سبک نئوکلاسیک از کفپوش پارکت، لمینت یا سرامیک با رنگ روشن استفاده می شود.
- به طور معمول، تمام اجزای مبلمان و سرویس خواب نئوکلاسیک ساده و متقارن هستند و ممکن است تزئینات دکوراتیو یا الگوهای ظریف در بخش هایی از بدنه آن ها دیده شود. لوسترهای دکوراسیون نئوکلاسیک متنوعی از ترکیب سنگ و شیشه ساخته می شوند تا حس تجمل را به بیننده القا کنند.
سبک فرانسوی در دکوراسیون داخلی
فرانسه برای بسیاری از ما یادآور فضاهای رمانتیک، شیک، منحصر به فرد، لوکس و پر زرق و برق است. دکوراسیون سبک فرانسوی فاقد عظمت و شکوه قلعه ها، زندگی اجدادی، زیبایی خیره کننده و قهرمانان شجاع و اصیل است، پس طبیعتا حس آرامش بخشی نخواهد داشت. سبک فرانسوی از انواع سبک طراحی داخلی است که فضایی پر از نشاط و پیچیدگی ایجاد می کند. ظرافت و زیبایی، ویژگی های خاص فرانسوی ها هستند. اگر به دنبال تجمل، کمال و ظرافت هستید، باید گفت که اجرای سبک فرانسوی در فضای داخلی شما کاملاً مناسب خواهد بود. این سبک در ایران نیز بسیار محبوب است و در دوران قدیم مورد علاقه شدید پادشاهان قاجار قرار گرفت. سبک فرانسوی نه تنها قلب ساکنان فرانسه را تسخیر کرد، بلکه در سایر نقاط جهان نیز محبوبیت زیادی به دست آورد.
ویژگی های کلیدی این سبک عبارتند از:
- هزینه بالا: یکی از ویژگی های اصلی سبک فرانسوی، هزینه بالای طراحی و دکوراسیون داخلی است، از مبلمان گرفته تا عناصر تزئینی کوچک.
- پارچه های مجلل :در این سبک، تعداد زیادی پارچه مانند مخمل و ابریشم با طرح های گلدار برجسته، با پارچه های حریر و ارگانزا ترکیب می شوند.
- تزئینات: ویژگی دیگر این سبک، استفاده از انواع قرنیزها، حاشیه های تزئینی و گل و بوته است.
- عناصر تزئینی: آینه و تابلو، قاب های مزین با طلا، نقره یا برنز جزء لاینفک این سبک در طراحی داخلی هستند. همچنین ظروف چینی و کریستال اغلب به عنوان لوازم جانبی در این سبک استفاده می شوند.
سبک اسکاندیناوی در دکوراسیون داخلی
سبک دکوراسیون اسکاندیناوی در طراحی داخلی، سبکی مینیمالیستی است که از ترکیب بافتها و رنگ های ملایم برای ایجاد فضایی شیک و مدرن که در عین حال گرم و صمیمی به نظر میرسد، استفاده می کند. این سبک از انواع سبک دکوراسیون داخلی منزل بر خطوط تمیز، قطعات مبلمان ساده و کاربردی و خلق فضایی زیبا و دنج تاکید دارد.
نور طبیعی یکی از ویژگی های کلیدی این سبک است، بنابراین طراحی اسکاندیناوی بر به حداکثر رساندن منابع نور طبیعی تمرکز دارد. فضاهای اسکاندیناوی اغلب دارای پنجره های بزرگ برای بهره گیری از نور طبیعی کافی هستند. از طرف دیگر، نور مصنوعی می تواند به عنوان مکمل عالی عمل کند. به عنوان مثال، لوسترها، چراغهای سقفی داخلی، چراغ های رومیزی و ایستاده می توانند گرما بخشیده و فضاسازی داخلی اسکاندیناوی شما را تقویت کنند. به خاطر داشته باشید که وسایل روشنایی شما باید کاربردی، ساده و خنثی باشند تا به طور کامل با فضای دنج شما مطابقت داشته باشند.
از سوی دیگر طرح رنگ اسکاندیناوی شامل رنگ های خنثی و ملایم است. در این سبک، رنگ هایی مانند سفید، خاکستری، سیاه و قهوه ای اغلب برای ایجاد ظاهری تمیز و آرامش بخش ترکیب می شوند. این پالتهای رنگی در واقع باعث می شوند فضاها بزرگ تر و ساده تر به نظر برسند. همچنین سبک اسکاندیناوی از بافتهای نرم و مواد طبیعی استفاده می کند.
سبک بوهو در دکوراسیون داخلی
در میان انواع سبک های معماری داخلی دکوراسیون بوهو و سبک بوهمیان را می توان شاخه ای از سبک های هنری دانست که مفهوم خود را در “ساختارشکنی” پیدا کرده اند و به خاطر ماهیت طغیانگرشان شناخته می شوند. در حالی که سبک بوهو فاقد الگوها، بافتها و رنگ های از پیش تعیینشده است، اما عناصر متمایزی دارد که به راحتی قابل تشخیص هستند. بر خلاف سبک دکوراسیون مدرن و مینیمالیستی، طراحی بوهمیان قوانین سختگیرانه ای برای اجرای تک تک اجزایش ندارد.
جذاب ترین ویژگی فضاهای تزئین شده به سبک بوهمیان، بیان منحصر به فرد آرامش و رضایت شخصی است. این سبک همچنین به افراد این امکان را میدهد تا بر اساس چارچوب های ذهنی خود آن را طراحی و اجرا کنند. رنگ های غالب که در این سبک به چشم می خورند هم از خانواده کرم، قهوه ای و طلایی هستند، اما برخی دیگر نیز رنگ های سبز، قرمز، صورتی و آبی را در این سبک به کار می گیرند. نقش های استفاده شده در سبک بوهمیان نیز نامنظم هستند، به این معنی که برای مثال می توان به طور همزمان از بیش از ۱۰ طرح روی یک میز کنسول استفاده کرد. نکته جالب در مورد اشیاء و لوازم خانگی به سبک بوهمیان این است که هر عنصری که استفاده می شود، به طور معمول داستان خاصی را روایت می کند؛ حتی برخی از آن ها یادآور افراد یا خاطرات قدیمی هستند.
جنس و ماهیت عناصر تزئینی استفاده شده در خانه هم می توانند به طور قابل توجهی به دستیابی به این سبک کمک کنند. به عنوان مثال، استفاده از حصیر در گلدان ها، پرده ها و غیره، سرامیک، قالیچه های کیلیم روی زمین و مبلمان، مجسمه ها، هنرهای بافتنی و مهم تر از همه صنایع دستی، بهترین انتخاب ها برای عناصر داخلی هستند. این نکته را هم اضافه کنیم که سبک بوهمیان در دکوراسیون، گیاهان را با آغوشی گرم در طراحی خود جای میدهد. از جمله گیاهانی که بیشترین هماهنگی را با این سبک طراحی دارند می توان به پوتوس، سرخس، کالاتئا، فیلودندرون، برگ انجیر، کاکتوس های مینیاتوری و بزرگ و سایر گیاهان مشابه اشاره کرد.
سبک مراکشی در دکوراسیون داخلی
دکوراسیون سبک مراکشی یکی از سبک های محبوب طراحی داخلی است که طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است. این سبک با سلیقه ایرانیان بسیار همخوانی دارد و با استفاده از آن می توانید ظاهری فوقالعاده برای محیط مورد نظر خود ایجاد کنید.
سبک مراکشی تا حد زیادی تحت تاثیر سبک عربی قرار دارد، بنابراین شباهتهای زیادی بین این دو وجود دارد. یکی از ویژگی های اصلی و بارز سبک مراکشی استفاده از رنگ های گرم مانند قرمز یا آجری است. ویژگی های دکوراسیون مراکشی عبارتند از:
- استفاده از مبلمان با روکش مخمل به رنگ های تند، یکی از ویژگی های این سبک است. همچنین می توانید از مبلمان چوبی با انواع حکاکی استفاده کنید. علاوه بر این، استفاده از کوسن هایی با طرح های سنتی در این سبک فراوان است. برای تکمیل دکوراسیون، می توانید از یک میز چوبی کوچک در کنار مبلمان نیز استفاده کنید. استفاده از مبلمان در دکوراسیون کلاسیک هم رایج است و شباهتی بین این دو سبک دیده می شود.
- همانطور که قبلا ذکر شد، رنگ ها نقش ویژه ای در این سبک دارند. رنگ های استفاده شده معمولا روشن و گرم هستند، از جمله قرمز، کرم، بژ و غیره. جالب است بدانید که الهام گرفتن از طبیعت و کویر در طراحی مراکشی از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین، می توانید برای انتخاب رنگ از طبیعت الهام بگیرید.
- سقفها در دکوراسیون مراکشی اغلب بسیار بلند هستند و از تیرهای چوبی برای تزئین استفاده می شود. دیوارها دارای گچبری هستند و به طور کلی با یک لایه رنگ روشن پوشیده شده اند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید از شرکت طراحی داخلی هیرادانا کمک بگیرید.
- قالیچه ها در طراحی داخلی این سبک از اهمیت بالایی برخوردار هستند. استفاده از فرش و قالیچه با طرح های هندسی و سنتی در این سبک رواج دارد. فرش های مراکشی بسیار گران هستند، اما می توانید با قیمت پایین تر، سراغ طرح های مشابه بروید.
- از کاشی های طرحدار هندسی و رنگ روشن در آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی استفاده می شود. طرح های کاشی استفاده شده معمولا سنتی هستند و دکوراسیون داخلی را به فضایی سنتی تر تبدیل می کنند.
نوع پارچه استفاده شده برای روتختی و رویه مبل معمولا مخمل، ابریشم یا ساتن است. ترجیحا پارچه های استفاده شده دارای طرح ها و نقش های سنتی باشند. جالب است بدانید که در دکوراسیون کلاسیک نیز از پارچه های با ارزش استفاده می شود.
سبک صنعتی در دکوراسیون داخلی
سبک صنعتی یکی از انواع سبک دکوراسیون داخلی است که به معماری و فضاهای باز بزرگ اشاره دارد. این سبک دکوراسیونی تطبیق پذیر و انعطاف پذیر است که فضایی با حس مهمان نوازی آینده نگرانه را برای اتاق ها به ارمغان می آورد. این سبک برای کسانی که عاشق فضاهای زیرزمینی شهری، مبلمان دنج و گوشه های شیک هستند، ایده آل است. سبک صنعتی شهری با سطوح ناهموار، پوشش های رنگی ناهمگون و متریال های متمایز که ماهیت اصیل آن را از طریق دیوارهای خشن، بتن، لوله ها و آجرهای نما به نمایش می گذارد، مشخص می شود.
مواد مورد استفاده در این سبک عبارتند از: فلزات خشن مانند آهن و فولاد، بتن تزئینی، چرم خام. همچنین ابزارهایی از قبیل میز و مبلمان با طراحی ساده و متضاد و وسایل تزئینی با اشیاء صنعتی مانند چراغ های فلزی هم در این سبک استفاده می شوند.
سبک سنتی در دکوراسیون داخلی
دکوراسیون سنتی ایرانی سبکی جذاب و نوستالژیک از میان انواع سبک دکوراسیون داخلی منزل است که با استفاده از عناصر اصیل ایرانی، فضایی گرم و صمیمی ایجاد می کند. این سبک دکوراسیون یادآور خاطرات گذشته و اصالت فرهنگ ایرانی است. ویژگی های کلیدی این سبک عبارتند از:
- عناصر ماندگار: قطعات قدیمی و با کیفیت که هرگز از مد نمی افتند.
- هنر کلاسیک: استفاده از آثار هنری اصیل ایرانی مانند تابلوهای نقاشی، خوشنویسی و صنایع دستی سنتی.
- مبلمان آنتیک: استفاده از مبلمان قدیمی و باکیفیت که نشاندهنده هنر و اصالت ایرانی است.
- تقارن: چیدمان متقارن مبلمان و وسایل تزیینی برای ایجاد حس تعادل و آرامش در فضا.
- رنگ های گرم: استفاده از رنگ های گرم مانند قرمز، نارنجی، زرد، قهوه ای و طلایی برای القای حس گرما و صمیمیت.
- عناصر چوبی: استفاده از چوب باکیفیت در مبلمان، درها، پنجره ها، کفپوش و سایر عناصر تزئینی.
- مبلمان راحتی: استفاده از مبلمان راحتی با روکش های زیبا و باکیفیت برای ایجاد فضایی دنج و راحت.
- شومینه های تزئینی: وجود شومینه های تزئینی به عنوان نقطه کانونی و ایجاد حس گرما در فضا.
- درب های تزئینی: استفاده از درب های چوبی با طراحی و حکاکی های زیبا و سنتی.
- گلدان های سقفی: استفاده از گلدان های سقفی تزئینی (گلویی) برای زیبایی بخشیدن به سقف.
- سبکی کاربردی با تزئینات کمتر: اگرچه این سبک بر اساس سبک های گذشته استوار است، اما اغلب با جزئیات تزئینی کمتر برای کاربری راحت تر فضا همراه است.
- چیدمان خانوادگی: اتاق ها به گونه ای چیده شده اند که فضایی کاربردی و خانوادگی را برای دورهمی و تعامل اعضای خانواده فراهم آورند.